Hoe werkt elektrische vloerverwarming?

Vloerverwarming wint de laatste jaren steeds meer aan populariteit. Toch is het voor veel mensen nog een relatief nieuwe verwarmingsoplossing. Het is dan ook niet zo vreemd als u hierover nog vragen heeft. In dit blog behandelen we graag de meest gestelde vragen over de werking en plaatsing van vloerverwarming.

Wil jij elektrische vloerverwarming laten leggen? Electric Comfort is specialist in het plaatsen van deze elementen.

Wat is vloerverwarming?

Laten we beginnen bij het begin; wat is vloerverwarming?

Vloerverwarming is een eigentijdse, energiezuinige manier om uw huis te verwarmen zonder grote radiatoren. Het maakt gebruik van stralingswarmte om kamers te verwarmen. Elektrische vloerverwarming verwarmt een kamer vanaf de grond om rechtstreeks meubels te verwarmen. Dit in tegenstelling tot centrale verwarming, die zich richt op het verwarmen van de lucht in een kamer.

Is vloerverwarming veilig?

Vloerverwarming is een zeer veilige verwarmingsoplossing voor uw huis gebleken. Als een ‘onzichtbaar’ systeem, en in tegenstelling tot centrale verwarmde radiatoren, hebben vloerverwarming geen hete oppervlakken of blootgestelde verwarmingselementen waaraan u zich kunt verwonden. Met deze systemen is er ook geen risico op elektrische schokken. Warmtestralers zijn ook gunstig voor uw welzijn, omdat het de lucht in de ruimte frisser houdt door de circulatie van stof te verminderen – een veel voorkomend probleem in kamers met centrale verwarming.

Voor gegarandeerde veiligheid is het belangrijk om uw verwarmingssysteem altijd te laten installeren door een volledig gekwalificeerde installateur die al eerder met vloerverwarming heeft gewerkt.

Wat zijn de beschikbare opties voor vloerverwarming?

Op de markt is zowel water- als elektrische vloerverwarming beschikbaar. Ondanks dat beide opties geschikt zijn voor gebruik in nieuwbouw- én renovatieprojecten, wordt veelal de voorkeur gegeven aan elektrische vloerverwarming.

Welk type vloerafwerking is het beste?

Welke elementen geschikt zijn voor uw huis, hangt af van de vloerbedekking die u heeft liggen. Voor het beste rendement is het belangrijk dat warmte kan opstijgen. Hierdoor is niet iedere vloerbedekking even geschikt.

  • Laminaat en parket: Houten vloerbedekkingen zijn zeer populair in combinatie met vloerverwarmingen. Zowel laminaat als parket leent zich hier dan ook goed voor. Dit moet dan echter wel in combinatie met verwarmingsfolie gebruikt worden om te voorkomen dat er warmte verloren gaat. Ook dient u er rekening mee te houden dat de vloerbedekking niet te dik is.
  • Tapijt: Tapijt is zeer geschikt om in combinatie met vloerverwarming te gebruiken. Waar u echter rekening mee moet houden is dat niet alle tapijt even geschikt is. Controleer hiervoor het label.
  • Steen: Dit wordt voornamelijk gebruikt in badkamers. Aangezien de warmte in tegels en natuursteen goed wordt opgenomen en afgegeven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *