Waarom een architect inhuren?

Bij het bouwen van een nieuw huis kan het aanvoelen alsof je een wereld aan mogelijkheden hebt. Hierbij komen dan ook veel vragen kijken. Een aantal hiervan zijn:

  • Hoeveel kost het?
  • Welke mogelijkheden heb ik?
  • Heb ik een vergunning nodig?
  • Moet ik een architect inhuren?

Deze blog geeft u enkele antwoorden.

Realiseer jouw droom met behulp van een architect

Hoeveel het huis gaat kosten is pas te berekenen als je duidelijk op papier hebt staan wat je precies wilt. De mogelijkheden zijn hierbij eindeloos, waardoor het kan zijn dat je een specialist in wilt huren. Een architect helpt jou bij het realiseren van jouw droomhuis. Hierbij worden jouw ideeën niet alleen omgezet naar een bouwtekening, maar er wordt ook voor gezorgd dat alles voldoet aan de geldende wet en regelgeving.

Stappenplan bouwen huis met een adviseur

Het hele proces van idee tot oplevering is in slecht een paar stappen te realiseren. Wij leggen je graag uit welke stappen je kunt doorlopen en wat hierbij allemaal komt kijken. Zo ga je goed voorbereid te werk.

  • Stap 1: Kennismakingsgesprek
  • Stap 2: Informatie verzamelen
  • Stap 3: Ontwerp en haalbaarheid
  • Stap 4: Ontwerpontwikkeling en vergunningsdocumenten
  • Stap 5: Selectie aannemers
  • Stap 6: Bouwbeheer

Stap 1: Interview en eerste discussies

Stap 1 is het uitzoeken van een geschikte architect. Vaak worden meerdere architecten geïnterviewd, de opdrachtgever en de architect komen samen voor het kennismakingsgesprek. Hier komen ze erachter of er een goede match met elkaar is.

Soms weet een huiseigenaar gewoon met wie hij wil samenwerken (op basis van een lovende aanbeveling of een specifieke ontwerpfilosofie, enz.). Dan kan deze stap overgeslagen worden. Doorgaans hebben de architecten een portfolio van eerdere projecten om ze op te beoordelen.

Stap 2: Informatie verzamelen

Als de architect is gekozen, kan begonnen worden met het uitwisselen van de ideeën. De opdrachtgever praat met de architect over zijn of haar doelen, behoeften en eisen. Hierbij gaat de adviseur ook naar de bouwlocatie om de omstandigheden en mogelijkheden te bekijken.

De architecten verzamelen informatie van staats- en stadsinstanties met betrekking tot specifieke vereisten voor landgebruik en bouwvoorschriften, evenals procedures voor indiening en voorafgaande vergunning. De architecten maken ook een werkplan om te schetsen wat er wanneer zal gebeuren.

Stap 3: Schematisch ontwerp en haalbaarheid

De architect genereert 2-3 voorlopige ontwerpen waarin de informatie uit stap twee is verwerkt. In dit stadium brengt de architect ook ontwerpconcepten op de tafel. Hier wordt gesproken over aspecten op de bouwlocatie die verbeterd kunnen worden. Er zijn doorgaans 2-4 huiseigenaar vergaderingen betrokken bij deze stap. De huiseigenaar neemt beslissingen met hulp van de architecten over de verschillende schematische opties. Er wordt een algemene ontwerpstrategie gekozen.

Stap 4: Ontwerpontwikkeling + Vergunning documenten

Naarmate beslissingen worden genomen, ontwikkelt de architect de schematische tekeningen tot vergunningsdocumenten. De tekeningen zijn verfijnd met betrekking tot details en methoden. De materialen worden bepaald en de architect zoekt uit hoe alles bij elkaar past. Daarnaast worden vergunningstekeningen opgesteld. Alle documenten worden gebruikt om de bouwvergunning bij de gemeente in te dienen, te coördineren en te verkrijgen.

Stap 5: Selectie van een algemene aannemer

Als de vergunningen zijn goedgekeurd, is het tijd voor de volgende stap: de bouw. In deze stap ga je op zoek naar aannemers die gaan beginnen aan de bouw of renovatie. Soms weet een huiseigenaar gewoon met wie hij wil samenwerken. Dan kun je deze stap overslaan. Heeft u nog geen idee met welke aannemers je in zee wilt? Ga in dat geval in gesprek met verschillende aannemers. Aan de hand van deze gesprekken kies je de mensen waar je de beste klik mee hebt.

Stap 6: Bouwbeheer

De documenten en tekeningen voor het project zijn nu voltooid en de bouw begint. Doorgaans wordt bij een project van enige complexiteit de architect behouden om vragen te beantwoorden, verduidelijkingen af te handelen en indien nodig revisies te beheren. De architect beschermt ook de belangen van de huiseigenaar en de integriteit van het ontwerp. De architect beoordeelt de facturen, totale kosten en planning.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *